Wil jij ook gaan honk- of softballen? Of eerst eens even kennismaken tijdens een paar trainingen? Dat kan altijd bij HSV The Islanders. Om je als lid aan te melden bij The Islanders dien je een inschrijfformulier en AVG-formulier in te vullen en vervolgens bij het secretariaat in de leveren.

Kijk voor de contacten op de pagina ‘bestuur‘. Op die pagina vind je ook de gegevens van de technische commissie bij wie je met je vragen terecht kunt over teamindeling, trainingen, enz.

Informatie over onze contributies staat in dit overzicht.


Leeftijden

Afhankelijk van je leeftijd worden nieuwe leden ingedeeld in één van onderstaande teams.

Beeball Rookie en Major League; 6 – 9 jaar
Pupillen; 10 – 12 jaar
Aspiranten; 13 -15 jaar
Junioren Honkbal; 16 – 21 jaar
Senioren Honkbal; 22 jaar en ouder
Senioren Softbal; 18 jaar en ouder


HSV The Islanders

baseball-1396886_1280Honk- en softbalvereniging The Islanders is een jonge, financieel gezonde en groeiende vereniging die in 1992 het levenslicht zag. Grotendeels met eigen middelen en menskracht werd aan de Melkweg in Oude-Tonge destijds de eerst honkbalaccommodatie gerealiseerd. Inclusief dug-outs, backstops, slagtunnel, kleedkamers en de eigen kantine ‘Tisvanonseige’.

Sinds 2009 heeft The islanders een geheel nieuwe honkbalaccommodatie op sportpark De Koepel betrokken. Dit was noodzakelijk omdat op de oude locatie een woonzorgcomplex stond gepland. Op de nieuwe stek beschikt de vereniging over één honkbalveld, één softbalveld en één peanutveld. In principe voldoen alle velden aan de internationale standaarden. Midden tussen de velden staat het fraai ogende clubgebouw, dat werd gebouw door woningbouwvereniging Woongoed Flakkee.

De club neemt jaarlijks gemiddeld met tien teams deel aan de verschillende competities. Dit betekent dat jongens en meisjes, dames en heren van vijf tot 50+ wekelijks hun balletje kunnen slaan. De afgelopen jaren hebben reeds diverse teams een kampioenschap in de wacht weten te slepen. The Islanders telt dus mee in de regio. Het merendeel van de leden is afkomstig uit Oostflakkee. De toenemende bekendheid van de vereniging zorgt er evenwel voor dat er ook steeds meer leden uit andere gemeenten naar Oude-Tonge komen om te honkballen.

The Islanders voert een sociaal-maatschappelijk beleid met veel aandacht voor de jeugd. Hiertoe worden onder meer jeugdcontributies laag gehouden en zijn er speciale kortingen mogelijk voor leden die bijvoorbeeld nog studeren of werkeloos zijn. Ook voor anderen die ondervinden dat de financiële drempel te hoog voor ze is (bijvoorbeeld asielzoekers) wordt naar een passende oplossing gezocht. Tevens vindt de vereniging dat personen met zowel een geestelijke- als lichamelijke tekortkoming probleemloos opgenomen moeten kunnen worden binnen de club. Dit vinden wij niet alleen, maar hier zijn inmiddels ook daadwerkelijke praktijkvoorbeelden voor aan te geven.

Het spel
De werper of pitcher gooit de bal over het vierde honk, de thuisplaat. De bal moet over de plaat gaan en moet tussen knie- en ellebooghoogte van de slagman terechtkomen (dit heet de ‘slagzone’). Is de worp niet in dit vak dan levert de worp een wijd op. Is de worp wel in dit vak dan levert dit een slag op. Dit wordt beoordeeld door de (hoofd)scheidsrechter, die achter de catcher en de thuisplaat staat. De aanvallende speler mag bij vier wijd naar het eerste honk lopen en zal dus alleen (proberen te) slaan op goede worpen. Hij moet steeds in een fractie van een seconde de worp beoordelen en beslissen. Anderzijds zal de werper de hoogte, snelheid en het effect van zijn worp variëren om het de slagman te bemoeilijken. Als de slagman slaat op een bal buiten het vak dan wordt dat als een slag beschouwd. Drie keer slag levert een uit op. De partij met de meeste punten wint.

De wedstrijd
Een wedstrijd is opgedeeld in innings en elke inning bestaat uit twee speelhelften. In de ene speelhelft wordt door het thuisspelende team in het veld verdedigd en door het bezoekende team “aan slag” aangevallen, in de andere speelhelft zijn de rollen omgedraaid. De halve inning van de aanvallende partij eindigt wanneer sprake is van drie uit, ook wel drie nullen genoemd. Een uit wordt onder andere gegeven wanneer:
– een geslagen bal rechtstreeks (zonder de grond te raken) wordt gevangen door de verdedigende partij
– er sprake is van drie slag
– een van de aanvallende spelers wordt uitgetikt terwijl hij niet op een honk staat
– een van de aanvallende spelers uitgebrand wordt; de bal is dan eerder ‘op’ het honk dan de loper. Dit geldt alleen als er sprake is van een gedwongen loop: de loper is gedwongen een honk op te schuiven

Het veld
Het veld bevat vier honken. Wanneer een aanvallende speler alle vier de honken op rij is gepasseerd dan wordt er een punt gescoord. Wanneer de honken in de eigen slagbeurt worden gepasseerd dan heet dat een homerun. Een homerun levert ook één punt op, plus de binnengeslagen punten van de eventuele honklopers.